10 augusti 2012

3-årsdagen & bananhavrekakor med hallonfärskost


Igår fyllde finaste Vera tre år. Morgonen började med sång, presentöppning och Healthy Elvis muffins i sängen för att därefter cykla iväg till det nya dagiset. Med sig fick hon ett gäng bananhavrekakor att bjuda sina nya kompisar på.
Det blir allt vanligare med allergier idag och jag vill baka något som så många som möjligt skulle tåla. Orginalreceptet hittade jag hos Happy Healthy Mama och då jag såg att kakorna var gluten-, nöt- och äggfria samt veganska visste jag att jag hade funnit vad jag letat efter. Dessutom innehåller de inget socker utöver det som finns naturligt i dadlarna och bananerna.
Som kronan på verket toppade jag kakorna med hallonfärskost som ett friskt och syrligt inslag. Om du vill hålla dem mjölkfria så är det bara att skippa färskosten eller välja en mjölkfriprodukt att blanda ut hallonen med. Andra alternativ är att servera dem med en klick turkisk yoghurt eller varför inte blanda ner hackade nötter eller chokladbitar i smeten. Kakorna ska förvaras i kylen och jag tycker de är godast kylskåpskalla.

16 st

2,5 dl dadlar, fint hackade
3 (väldigt mogna) bananer, mosade
4 dl rispuffar
2,5 dl havregryn
1,25 dl malda havregryn ( mixa dem i en blender eller matberedare tills du får ett mjöl)
2 msk rapsolja
1/2 tsk kanel

Hallonfärskost

100 g färskost
1/2 dl hallon, färska eller frysta
1/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Rosta rispuffarna i mitten av ugnen i 10 minuter. Passa dem noga så att de inte bränns vid. Täck en ugnsform med bakplåtspapper (ca 10x20 cm). Blanda ihop samtliga ingredienser i en stor skål. Häll över i ugnsformen och släta till smeten med hjälp av baksidan av en slev eller en slickepott. Grädda i ungen i ca 12 minuter eller tills toppen börjar bli gyllenbrun. Låt svalna helt innan du skär upp kakan i bitar. Jag skar min kaka först i åtta rektangulära bitar som jag därefter skar diagonalt för att få trekantiga bitar.

Gör hallonfärskosten genom att blanda ihop alla ingredienser i en mindre skål med en sked.

Toppa kakorna med hallonfärskost precis före servering. Detta gör du enklast genom att fylla en plastpåse med osten. Klipp därefter av ena hörnet av påsens botten, hålet behöver inte vara särskilt stort. Tryck därefter ut osten genom hålet. Servera!


12 kommentarer:

Mat för en dam sa...

Åh vad fint och gott!

Mia sa...

Men dinkel är väl inte glutenfritt?

Ann-Louise sa...

@ Mat för en dam: :D

@ Mia: tack för upplysningen! Jag ändrar genast om i receptet & byter ut det mot havre.

Amy's piece of cake sa...

Så gott, älskar ju dadlar. Hurra och grattis till Vera!

Allt väl med dig och magen?

Ann-Louise sa...

@ Amy: Tack från Vera! Magen växer som den ska men jag har den senaste veckan haft väldigt ont i bäckenet, då det håller på att luckras upp. Både att sitta och gå gör ont så att idag har jag mest legat hemma och tagit det lugnt och hoppas på att det blir bättre snart.

Anonym sa...

Tänk att jag kunde tillföra info till min idol. ;-)

Mia sa...

Skulle ju inte vara anonymt

Ann-Louise sa...

@ Mia: Men tack snälla du! Vilken ära att få vara någons idol och på grund av dig har jag lärt mig att dinkel faktiskt innehåller gluten. :) Sån tur är var inga utav barnen som jag bjöd kakorna på glutenallergiker.

Anonym sa...

Härliga treåringar, jag älskar den åldern, de är så envisa och fulla av liv :-)

Bra godis att bjuda småkottar på!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Lol - De är så jädrans envisa i den åldern, samtidigt som det blir bra ganska fort. :)

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Grattis Vera i efterskott!

karin - trattoria sa...

Hallonfärskost, låter magiskt :)