8 mars 2012

Once you pop…

Rosa kex kallar Vera dessa godingar för, vilket är ganska logiskt för en liten 2,5 åring som aldrig har ätit chips. Men jag väljer att kalla dem för sötpotatis- & rödbetschips. Med en mandolin kan du göra egna, goda och betydligt nyttigare chips på nolltid. Perfekta att knapra på medan man väntar på att maten ska bli klar eller bjuda gästerna på tillsammans med fördrinken. Snart är det helg…

Sötpotatis- & rödbetschips

1 ekologisk sötpotatis, avsköljd
2 ekologiska rödbetor
extra virgin olivolja
flingsalt

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Skala rödbetorna. Sötpotatisen kan ha kvar skalet. Skiva rotfrukterna mycket tunt. Jag använde mig av en mandolin vilket gjorde att skivandet avklarades på nolltid. Bred ut skivorna på en bakplåt, de ska inte överlappa varandra. Pensla varje sida med lite olivolja och strö över flingsalt. Var försiktig så att du inte översaltar. (Lätt hänt…) Grädda chipsen i ugnen i ca 8 minuter och vänd dem därefter med hjälp av en gaffel. Grädda i ytterligare 6-8 minuter. Du måste passa chipsen noga då de lätt bränns vid. Tiden beror både på hur varm din ugn är och hur tjocka dina skivor är. Låt dem svalna någon minut på plåten. Nu ska de vara krispiga. Om de inte är det grädda dem i ugnen i ytterligare någon minut eller två.

16 kommentarer:

Urbansociologen sa...

detta måste jag göra snart ... tur att jag inte har rödbetor hemma just nu då hade jag gjorde bums ;) jag älskar just rostade rotfrukter

Katarina sa...

De där ser så goda ut! Ha en fin helg!

Kim sa...

Finfina bilder som alltid, blir glad av dem! Med min tankspriddhet hade jag nog brännt både en och två plåtar av dessa chips. Men andock blir jag väääldans sugen på att testa!

Jennie sa...

Har inte gjort rödbetschips tidigare, men nu blir jag verkligen sugen på att prova! Skönt att hitta lite sunda alternativ till det vanliga fredagsmyset :)

Matarkivet sa...

Åh, så läckra!!

Ann-Louise sa...

@ Yvonne: Ibland är det tur att det är tomt i skafferiet. ;)

@ Hovkonditorn: Tack och detsamma!

@ Kim: Min första plåt blir helt bränd. Därefter passade jag chipsen som en hög. Förutom sista plåten som jag glömde bort. När vi sen satt i soffan och mumsade i oss chipsen noterade min kompis att det luktade bränt och då var det bara att rusa upp och plocka ut kolchipsen...

@ Jennie: Jag instämmer helt!

@ Matarkivet: Tack tack! :D

GO sa...

Wow! Provade att göra dessa nu ikväll och barnen ÄÄÄÄÄLSKADE det!! (Jag med hehe) Ett tips är att pensla bakplåtspappret med olja innan man lägger på skivorna, sen behöver man bara pensla skivorna på ovansidan, så sparar man lite jobb.

Kolla in mitt resultat på: http://sockerfri-nu.blogspot.com/2012/03/rodbets-och-sotpotatischips.html

Ann-Louise sa...

@ Gloria: Vad kul att barnen gillade dem! Vera hade kunnat äta hela skålen själv. :)

Tack för ditt smarta tips! Det ska jag absolut prova nästa gång.

GO sa...

SV: Perfekt, tack för tips (om bananglassen)! Frusna hallon har jag men jag brukar koka dem innan jag använder dem i glass. Undrar om man kan koka och sen frysa in igen...?

Amy's piece of cake sa...

Mums, så gott och hälsosamt mycket bra!

Helena Ljunggren sa...

Så ljuvligt det ser ut! Riktigt vackert att titta på. Jag misstänker att smakerna är riktigt goda!

Sofia - ett bättre du sa...

Men vilket bra tips. Det måste jag testa. Snart.

Charlotta sa...

WOW! Vilka grymt fina chips! Ska lätt koppa den här idén till helgen när jag ska till mami och papi. Grymt!

Nina sa...

Men oj, vad snygga de blir! säkert goda också men snygga framför allt=)

Ida sa...

Verkar himla nice! Kan man förvara dem på något sätt sedan?

Ann-Louise sa...

@ Ida: jag har alltid ätit upp alla omgående men de borde kunna förvaras i en tät sluten burk.