6 mars 2012

Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies

Barndom. Jag kan inte tänka mig ett bättre tema för en matträff. I söndags blev jag hembjuden till finaste Plommonet för att tillsammans med ett gäng matentusiaster baka och äta utifrån kära barndomsminnen. För mig rådde det ingen tvekan om vad jag skulle baka – världens godaste chocolate chip cookies.
När jag var tolv år flyttade vi tillbaks till Sverige efter att ha bott i Kalifornien i sex år. Detta skedde på glada 80-talet då Sverige inte skiljde sig särskilt mycket från forna USSR. I alla fall inte enligt mig. Min favoritmat såsom bagels, cream cheese, marshmallows, granola bars, pepperoni pizza och chocolate chip cookies fanns över huvudtaget inte att få tag på. En lite tröst i detta matelände var dock att laga egna chocolate chip cookies enligt ett recept ur brorsan Junior High School-tidning. Receptet försökte efterlikna alla ungdomarnas favorit-chocolate chip cookies - Mrs. Fields Cookies från vår lokala mall Vallco. Dessa kakor blev en liten tröst för en ung tjej med stor hemlängtan.

Hos Söta saker är temat på Månadens sötsak Personligt. För mig blir detta ett givet bidrag. När jag lagade kakorna i söndags kunde jag inte låta bli att byta ut några ingredienser. Bland annat ersattes vitt mjöl mot siktat dinkelmjöl, vitt socker mot Sucanat och chocolate chips mot mörk choklad 70%. Resultatet blev gott som tusan och jag smällde i mig fem stycken innan jag ens hann blinka. Jag delar med mig av bägge recepten och kan varmt rekommendera båda varianterna. Satsen är stor och jag använde hälften av smeten i söndags och bakade de resterande kakorna idag. De går utmärkt att frysa in.

Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies – en hälsosammare variant
ca 48 kakor

2,5 dl osaltat ekologisk smör, rumstempererat
4 dl Sucanat alt. ljus muscavadosocker
2 ekologiska ägg, rumstempererat
1 tsk vaniljpulver
5 dl siktat dinkelmjöl
6,25 dl dinkelflingor
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat, aluminiumfri
1 tsk bakpulver
300 g mörk ekologisk choklad 70%
4 dl hackade valnötter

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Kör dinkelflingorna i en matberedare tills det blir till pulveriserat. Blanda ihop samtliga ingredienser i en stor skål. Jag använde händerna för att verkligen få ihop allt bra. Forma smeten till bollar, samma storlek som golvbollar och placera dem på en bakplåt täckte med bakplåtspapper. Lämna gott om utrymme mellan bollarna då kakorna kommer att flyta ut. Grädda i ca 8 -10 minuter. De ska vara mjuka och chewy när du plockar ut plåten och de kommer att stelna till när de svalnar. Låt svalna på ett galler innan servering.

Mrs. Fields Chocolate Chip Cookies – orginalrecept
ca 48 kakor

2,5 dl osaltat ekologisk smör, rumstempererat
2,5 dl ljus muscavadosocker
2,5 dl strösocker
2 ekologiska ägg, rumstempererat
1 tsk vaniljpulver
5 dl vitt mjöl
6,25 dl havregryn
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat, aluminiumfri
1 tsk bakpulver
300 g chocolate chips alt. blockchoklad
4 dl hackade valnötter

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Kör havregrynen i en matberedare tills det blir till pulveriserat. Blanda ihop samtliga ingredienser i en stor skål. Jag använde händerna för att verkligen få ihop allt bra. Forma smeten till bollar, samma storlek som golvbollar och placera dem på en bakplåt täckte med bakplåtspapper. Lämna gott om utrymme mellan bollarna då kakorna kommer att flyta ut. Grädda i ca 8 -10 minuter. De ska vara mjuka och chewy när du plockar ut plåten och de kommer att stelna till när de svalnar. Låt svalna på ett galler innan servering.

19 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Det här ser så gott ut och hälsosammare alternativ tackar jag inte nej till minsann!

Sv: Ja, receptet är smidigt om du inte har en glassmaskin (har själv ingen heller!).

Trillingnöten sa...

De där såg otroligt goda ut!!

Fröken Dill sa...

Utan att vara någon stor fan av kakor gillar jag choclate chip-varianten. Allra mest den sorten som är chokladkakor med chokladbitar i. Jag testar nog ditt recept med lite kakao i smeten? Tror det kan bli perfekta kakor att ta med på utflykt!

Elin sa...

wohoo, bokmärkt! Ser ut att vara ett bra kakrecept :)

Ann-Louise sa...

@ Amy: Jag tror att din glass tillsammans med dessa kakor hade vart en match made in heaven!

@ Trillingnöten: Jag blev tvungen att snabbt stoppa in resten av kakorna i frysen för att inte äta ännu fler. ;)

@ Frk Dill: Testa vetja & berätta hur det gick och kakorna är grymma att ha med på picnics!

@ Elin: Inget kakrecept slår det här. ;)

Marie sa...

Hej!

Nu har jag följt dig så länge och fått så otroligt mycket inspiration till fantastiska vegetariska rätter så nu vill jag bjuda tillbaks lite.

Bakade igår socker-, gluten- och laktosfria chokladmuffins och de blev så otroligt goda.

http://youandmediaab.se/2012/03/sockerfria-apgoda-chokladmuffins/

Kram från Marie

Ann-Louise sa...

@ Marie: Tack snälla! De ska jag genast spana in.

Matarkivet sa...

Skrattade gott åt din USSR-kommentar, men förstår att det verkligen kändes så. Mkt har hänt i mat-Sverige sedan 80-talet, tack och lov!

Ska absolut testa dessa, älskar choc chip cookies!

Beatatjata sa...

OMG! Jag kommer inte våga baka. Jag kommer äta upp allihop själv. Då blir det inte sååå hälsosamt längre...

Mårtenssons kök sa...

Och vi som tyckte vi var så inne och häftiga (eller som vi sa då, hiviga) på 80-talet! Kan förstå att det måste ha blivit en stor kulturchock för dej:)

Gillar din version av receptet, allt med dinkel i sparas.

tina sa...

Hur många matlådor vill du ha för att skicka upp ett gäng kakor?

Jag håller på att återuppta matbloggssurfandet efter en dryg månad i dvala. Fint att titta in här hos dig igen.

Moma sa...

Alltså, du är fantastisk, varje gång jag kikar in hos dig så hittar jag nån ny ingrediens som jag aldrig har hört talas om!

Jag skulle lätt kunna flytta in i ditt kök några dagar för att bara sitta och titta på (lie) när du bakar och lagar alla spännande godsaker!

Kim sa...

Vilken omtumlande upplevelse det måste varit att flytta från CA till Sverige. Man blir ju själv ganska överväldigad om man åker till USA idag, och jag kan tänka mig att skillanden var något större då.

Goda kakor är aldrig fel, ibland är småkakor precis vad man vill ha.

month day year sa...

Hihi, att du också hamnade i ett område i början som faktiskt såg ut som forna USSR kan inte heller ha hjälpt! Då tänkte jag inte på det men det måste ha varit en sådan enorm omställning för dig.

Det här receptet måste jag testa i helgen. Ser ju hur gott ut som helst!

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Mycket har hänt med både maten och möjligheten att kommunicera och följa ens vänners liv. På den tiden fick man förlita sig på vanliga och hederliga handskrivna brev som tog upp emot två veckor att komma fram...

@ Beatatjata: Haha! Du får planera in bakandet väl och se till att ha många gäster hemma som kan hjälpa dig att äta upp dem - efter ett hårt Olgapass förstås.

@ Mårtenssons: Hehe! Modet och musiken var helt klart annorlunda här jämfört med Kalifornien. Bland annat hade ALLA snedlugg där medan svenskarna körde med stubb. ;)

@ Tina: Kul att du är tillbaks ur dvalan. Vad sägs om fem matlådor mot en veckas ranson av kakor?

@ Moma: Detsamma! Det känns som att komma till ett varmt och exotiskt land varje gång jag besöker din blogg vilket är mycket positivt!

@ Kim: Flytten blev inte lättare av att jag verkligen INTE vill flytta till Sverige. Kunde nästan ingen svenska, alla mina vänner fick jag lämna och dessutom maten...

@ Month day year: Hehe! Jag glömmer aldrig den regniga marsdagen vi flyttade till Hjällbo. En smärre chock men sen fick jag massor av roliga vänner och jag kommer alltid att minnas min tid i Hjällbo som rolig. Värre var det när vi flyttade till Svenssonträsket Mölndal...
Hoppas du gillar kakorna och jag åt ytterligare två idag. :)

Jenny sa...

Åh gud vilka godbitar!

Amy's piece of cake sa...

Ja, match made in heaven in deed! :)

Sophia sa...

Hej, jag undrar vad skillnaden är på vaniljsocker och vaniljpulver? Annars vill jag säga tack till jättemånga fiffiga recept! :)

Ann-Louise sa...

@ Jenny: Tack!

@ Amy: Inte så tokig. :)

@ Sophia: Vaniljpulver är ett svart pulver som består av de urskrapade kärnorna från en vaniljstång. Vaniljsocker är socker som är smaksatt med vaniljarom och består av socker och inte av äkta vanilj. Hoppas att detta inte blev otydligt och kul att du har hittat recept som du gillar. :)