4 december 2011

Juliga granola bars

Veckorna före jul brukar vara ganska hektiska för de flesta av oss. För att orka med all julstädning, shopping, pyntande och glöggande gäller det att ha med sig bra mellanmål. Granola bars är både enkla att göra, enkla att ta med och inte minst - enkla att äta.

Genom att smaksätta dina bars med pepparkakskrydda och ingefära får du en julig touch på dessa nyttiga snacks. Resultatet blir saftiga och ”chewy” bars som inte smular sönder när du äter dem. Om du hellre är sugen på några andra nötter eller frukt välj för all del det. För mig tillhör rostade mandlar och russin julens smaker. För övrigt kan jag även berätta att jag och Vera brukar pimpa upp vår havregrynsgröt med pepparkakskrydda under december månad. Så gott!

Vera älskar dessa granola bars och de är suveräna att ge då vi ska rulla hem från förskolan. Eftersom barerna innehåller nötter är de lämpliga att ge från ett års ålder.
10-12 st
3 mogna ekologiska bananer
1,25 dl jordnötsmör, osaltat
1,25 dl rostade mandlar, grovt hackade
0,75 dl chiafrön
2 dl dinkelgryn alt. havregryn
½ dl quinoapuffar
1 dl russin
3/4 dl osötade kokosflingor
1 tsk pepparkakskrydda
½ tsk malen ingefära

Värm ugnen till 175°. Klä en 20x30 cm stor ugnsform med bakplåtspapper. Mosa bananerna med en gaffel och blanda ihop det med jordnötsmöret. Häll i samtliga ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Se till att frukten blir jämnt fördelad i smeten. Fördela smeten i ugnsformen och grädda i 20-25 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna. Låt svalna helt och skär sedan i bitar. Förvara i en väl sluten burk i kylen. De går även utmärkt att frysa in.

22 kommentarer:

Plommonet sa...

Jag är också spontant förälskad i det här granolareceptet. Vart hittar du dina qouinoapuffar någonstans? Jag hittar bara på nätet och Stockholm och jag vill göra dem nuuu! :)

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Mycket glädjande att du gillar receptet! Jag köper mina quinoapuffar på "Fram" på Nordenskiöldsgatan. Annars så borde de finnas på "Gröna Boden" vid Vasa platsen.

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Vad härligt med någonting att äta som snacks som inte är proppat med socker och mjöl (ska jag säga som är den värsta boven i dramat!), det är inte alltid man är sugen på julgodis som mellanmål <3 Dessa låter helt fantastiska, och du fick till dem väldigt snyggt med omslaget på bilden!

Vardaxlyx sa...

Detta gillande jag. Jag som inte äter så mycket sött =)
Hihi dock bakar jag mycke men detta lämnar jag oftas över till mina grannar själv är jag mer förtjust i mat som smakar salt =)
Kramkram

Ann-Louise sa...

@ Alex: Tack tack!

@ Vardaxlyx: Smart att baka och ge bort! Du måste vara omåttligt populär bland grannarna. :) Jag är också mer för salta smaker och kan lätt sluka en enorm skål popcorn.

Amy's piece of cake sa...

Ser goda ut! De här skulle min make älska!! Får nog visa honom... se om jag hittar de där puffarna att köpa här.

Kim sa...

Jag toppar filen med pepparkakskrydda nu i vinter - så himla gött!
De ser finfina ut barsen, tjusigt med omslaget också.

Ann-Louise sa...

@ Amy: Hoppas både han och du gillar dem! Puffarna gör barsen lite lättare men om du inte hittar puffar så kan du byta ut dem mot dinkelgryn. Lycka till i köket!

@ Kim: På kvällen händer det att jag även har i lite pepparkakskrydda i en stor varm kopp med mjölk. Smakar som chaite. Yum yum...

GO sa...

Jag har också en tvååring men han gillar inte choklad, vilket är rätt skönt.

Quinoapuffar finns i Risentas lösviktsortiment! (Där man kan blanda sin egen müsli tex.)

Matarkivet sa...

Fin julig bild och perfekt att barsen inte smular sig, det är så jobbigt när de gör det!

mumsfillibaba sa...

Gud så smarrigt! Härligt att man kan få in julsmaker i det mesta!

Charlotta sa...

Ser väldigt, väldigt fina ut! Granolabars är perfekt mellis för mig med :=)

Anonym sa...

@Plommonet
Puffarna brukar gå att köpa i lösvikt i alla affärer som har müsli i lösvikt, t ex Coop eller Maxi. Jag brukar köpa på Coop för 79:-/kg och eftersom puffarna nästan inte väger någonting kostar en hel påse typ 20:-. VÄRT!
Louise

Emelie sa...

Hej!
Jag har inga chiafrön, men har fått för mig att dessa går att byta ut mot linfrön eller ägg, stämmer det? Hur gör jag i detta receptet isf? Tack! :)

Ann-Louise sa...

@ Sockerfri med Gee: Bra tips och när du skriver det som kommer jag ihåg att det var där jag hittade dem för första gången. :)
Skönt med en tvååring som inte gillar choklad. Vera har fått smaka på det två gånger och hon blev helt tagen av det...

@ Matarkivet: Tack och jag lovar att dessa inte smular.

@ Sofie: Det är mycket roande att se hur man kan få med julsmakerna lite överallt. Har en sallad på gång som jag snart återkommer med...

@ Charlotta: Jag brukar ha ett par liggandes i kylen på jobbet som räddar mig när jag börjar bli hangry. ;)


@ Louise: Tack för tipset!

@ Emelie: Det går alldeles utmärkt att byta ut chiafrön mot linfrön i det här receptet. När man gör kaksmet kan man byta ut chiafrön + vatten mot ägg. Lycka till med bakandet!

Mikaela de Ville sa...

Åh de här måste jag testa till min Vera. Låter jättegott ju!

Ann-Louise sa...

@ Mikaela: De är som knark för Vera.
- Ganolaba, ganolaba! ropar hon och då kan jag inget annat än att ge henne en. ;)

Hoppas din Vera gillar dem och glad 4:e advent!

Plommonet sa...

Jag har inte hittat tiden att komma iväg till Fram, så när jag snubblade över quinoapuffar i sån där plocka-själv-müsli-sektion köpte jag på mig en påse. OCH jag gjorde barsen som julgodis, skar dem i fudge-stora kuber - det funkade superbra! :D

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Great minds think alike! Förra gången Vera och jag åt granola bars skar jag dem oxå i små mumsbitar och la i en burk. Och Vera hade ingen lust alls att dela med sig av dem...

Sara sa...

Äntligen fick jag tid att göra dom här smarriga barsen!! Jag hade också tänkt ha dem som julgodis på julafton, men risken är att det inte finns några kvar tills dess..

Ann-Louise sa...

@ Sara: Man skulle även kunna skära dem i mindre mumsbitar och doppa häften i mörk choklad...

Sara sa...

Åh, det lät ju helt ljuvligt!! Eftersom första satsen ändå snart är slut får det bli till att göra en till. Spetsad med mörk choklad!! GOD JUL till dig och famljen. Kram.