18 april 2015

Citronlinser med dill, kapris och fetaost

Matbloggsträffar är det bästa som någonsin uppfunnits. Du samlar ett gäng som älskar att både äta och laga mat och så bjuder vi varandra på våra kreationer. Heavenly!

Inför tisdagens träff hos Charlotta så visste jag att jag skulle ha ont om tid för matlagning (småbarn + jobb, ja ni fattar...). Lösningen blev en citronlinssallad där momenten delades upp på två dagar. Dagen före kokade jag linserna och blandade ihop dem med dressingen. Detta fick stå och dra i kylen över natten för att snabbt blandas ihop med dill, kapris, rädisor och fetaost efter jobbet. Sen var det bara att hoppa på cykeln och äta mig fullkomligt proppmätt på allas grymt goda rätter. Tack Charlotta, Kim, Karin, Johanna, Linda, Pernilla, Rebecka, Beata och Åsa för en förträfflig afton i vårens italienska tecken!

4-6 port.
2 dl gröna linser, avsköljda
4 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
rivet skal och juice från 1 citron
1 msk honung
3 små schalottenlökar, finhackad
½ dl kapris
3 stora nävar färska dillkvistar, grovt hackade
2 knippen rädisor, tunt skivade
100g fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka upp linserna i vatten och sänk därefter värmen. Låt småputtra under lock i ca 15 minuter tills linserna är mjuka men inte sönderkokta. Skölj av kapris i vatten och torka av med hushållspapper. Vispa ihop olivolja, vinäger, citronjuice, citronskal, honung, schalottenlök, salt och peppar i en stor skål. Häll av linserna i ett durkslag. Medan de fortfarande är varma blanda ihop dem med dressingen. Låt dra i minst 20 minuter. Tillsätt dill, rädisor och fetaost och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar och servera. Salladen håller sig i kylen i upp till 3 dagar.

9 kommentarer:

  1. Det här låter ju väldigt gott! Älskar dill i sallad.

    SvaraRadera
  2. this looks absolutely delicious!! now I'm about to translate it yumm

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

    SvaraRadera
  3. Den här salladen, alltså. Så sjukt god! Och så himla fint att ses, hördu! KRAM!

    SvaraRadera
  4. Den här salladen, alltså. Så sjukt god! Och så himla fint att ses, hördu! KRAM!

    SvaraRadera
  5. @ Malin: Dill + citron + fetaost är en storfavorit hos mig. :)

    @ Anna: Hurray!

    @ Charlotta: Tack tack och på återseende snarast. :)

    SvaraRadera
  6. Verkar supergott! Älskar dom ingredienserna så det kan inte bli annat än bra! Tänkte testa göra auberginegratängen med som du bloggade om.
    Ha det fint! :)

    SvaraRadera
  7. Mat är ju inte godis men OM det hade varit det hade den här salladen varit just det! Mums!

    SvaraRadera
  8. Gjorde den här salladen (med feta on the side) till buffé förra helgen. Ska göra en ny omgång idag. Såååå god!

    SvaraRadera
  9. @ Cecilia: Hoppas gratängen blev god - jag älskar den. :) Lycka till med salladen!

    @ Kim: Haha! Du är rolig. ;)

    @ Karin: Glädjande att salladen uppskattades. Den är perfekt att ha på bufféer. :)

    SvaraRadera