19 oktober 2012

Tofuburrito med jordnöts- och ingefärssås


Jag älskar riktigt krämiga och goda jordnötssåser. De kan verkligen lyfta en enkel rätt till skyarna. Men det gäller att hitta den rätta balansen mellan salt, sött och surt. Den här varianten hittade jag i NY Times och med tydlig smak av ingefära och en mild sötma blev den en riktig succé. Jag valde att para ihop såsen med en burrito fylld med syrliga äppelskivor, knapriga grönsaker och stekt tofu. En snabb och enkel vegansk måltid som håller hungern borta länge. Gör gärna en dubbel sats sås när du ändå är i farten och prova den ihop med en stir-fry eller vietnamesiska vårrullar.

4 port
4 fullkornstortillas
500 g fast tofu, skuren i mindre kuber
1 syrligt äpple, tunt skivat
ca 1 liter tunt skivad rödkål
2 morötter, tunt skivade
en sats jordnöts- och ingefärssås
chiliflakes och flingsalt
några nävar färsk koriander
extra virgin olivolja att steka i

Gör så här:

Börja med att göra jordnötssåsen. Se receptet nedan. Skiva därefter äpplet och grönsakerna tunt. Använd gärna en mandolin till grönsakerna för att få dem riktigt tunna. Värm lite olivolja i en stor stekpanna. Stek tofun tills sidorna har fått fin färg. Tillsätt därefter grönsakerna, chiliflakes och salt. Stek hastigt i någon minut. Värm dina tortillas enligt förpackning. Fördela äppelskivorna på tortillasbröden. Toppa därefter med tofuröran. Ringla över jordnötssås och strö över koriander. Vik ihop botten och sidorna och ät!

Jordnöts- och ingefärssås
Receptet kommer från NY Times.
ca 2 dl
3 msk osaltat och osötad jordnötssmör
1 msk risvinvinäger
2 tsk ljus soja
1 ½ tsk ingefärssaft (riv 1 msk färsk ingefära och pressa ur saften med hjälp av en saft- eller nötduk)
1-2 tsk rårörssocker
chiliflakes att smaka av med
2-4 msk ljummet vatten

Gör så här:
Mixa ihop allt med en stavmixer. Späd ut med vatten till önskad konsistens. Såsen kan förvaras i kylen i ett par dagar.




5 kommentarer:

  1. Måste bara säga att jag bläddrat igenom i stort sett hela din blogg nu och åh vad inspirerande! Fantastisk blogg, alla bilder ser så inbjudande ut :)

    SvaraRadera
  2. @ Johanna: Tack för dem snälla orden och jag blir verkligen glad av att höra att bloggen uppskattas. :)

    SvaraRadera
  3. Det är så kul att komma in här och läsa om uppslag man aldrig tidigare stött på. Jordnötssås med ingefära låter helt vansinnigt gott!

    SvaraRadera
  4. Så läckert och vilka smaskiga bilder:)

    SvaraRadera
  5. @ Kim: Tack tack! Alltid kul att kunna bidra med lite nytt inom Gbgs matvärld. ;)

    @ Ann-Sofi: Tack! :D

    SvaraRadera