11 juli 2012

Mango madness på pinne


Under ett helt år har jag väntat på att den pakistanska mangosäsongen ska infinna sig. Och nu äntligen är den här! En godare frukt finns inte och varje säsong blir jag helt svag i knäna av den första frukten jag äter. Smaken är söt och konsistensen silkeslen och den är helt ljuvlig att göra glass på. Riktigt fint sitter glassen efter flera timmars intensiva utomhuslek med Vera. Då sjunker vi gärna ner på en bänk på gården och bara tar det lugnt ett tag. Prova gärna att byta ut jordgubbarna mot blåbär eller hallon. Om du utesluter agavesirap och honung så är glassen lämplig att ge från 8 månaders ålder.

Mango- & jordgubbsglass
8 st
1 välmogen mango, helst pakistansk
2,5 dl grekisk yoghurt
2 dl tärnade färska jordgubbar
3-4 tsk agavesirap alt. honung (justera mängden beroende på hur söta gubbarna är)

Gör så här:
1. Mixa mango och 2 dl yoghurt till en slät smet i en blender eller mixer.
2. Gör rent blendern och mixa jordgubbar, agavesirap och den resterande yoghurten till en slät smet.
3. Fyll 1/3 av isglassformarna med jordgubbssmeten och fyll därefter resten av formarna med mangosmeten.
4. Gör försiktigt en snurr med en pinne i formarna för att ge glassen ett marmorerat mönster.
5. Ställ i frysen i minst 3h före servering.

17 kommentarer:

  1. Vilka ljuvliga färger och den mangon är så söt och god!

    SvaraRadera
  2. Jag jobbade på Pakistans Ambassad förrut, och för några veckor sedan hade de "mango madness" i Kungsträdgården där de bjöd på massor av olika mangogrejer. Varje år skickar de ut hundratals lådor med mango till dignitärer, det är deras stolthet! :)

    SvaraRadera
  3. @ Hovkonditorn: Om jag någon gång kommer till Pakistan kommer jag att äta mangos till jag sprängs.

    @ Jenny: Med all rätt! :)

    SvaraRadera
  4. Var hittar man dessa mangos????

    SvaraRadera
  5. De mangona är bara SÅ ljuvligt goda! Fick ett helt paket för ett tag sedan, som vi frossade må du tro. Tänkte göra glass på dem men jag älskar de som de är... :D

    SvaraRadera
  6. Caroline (Maggies syster)12 juli 2012 kl. 17:46

    Måste ju testa pakistansk mango! Tror aldrig jag gjort det... Är en typ som den man hittar i Asien (t.ex. Thailand och Filippinerna)? I så fall blir jag lycklig!

    SvaraRadera
  7. @ Martina: De brukar finnas hos de flesta grönsakshandlare eller asiatiska butiker. I Göteborg säljs de bl a på 4 Frukt i Annedal och den asiatiska affären på Nya Allén i Haga.

    @ Amy: Vilken lyx att ha en hel kartong mangos! Det är lätt hänt att man bara mumsar i sig de som de är...

    @ Caroline: Hej! Jag vet inte om de är de samma som man hittar i Asien men prova vetja för de är sjukt goda!

    SvaraRadera
  8. Det är samma som honungsmango eller? Hursomhelst, är det god god god!

    SvaraRadera
  9. @ Kim: Korrekt uppfattat! Honungsmango och pakistansk mango är samma sak.

    SvaraRadera
  10. Mmmmm, är inne på min andra låda! Gudomligt god. Hinner knappt göra ngt med den för jag äter nästan omedvetet upp den medan jag skalar och skivar den :)

    SvaraRadera
  11. Åh vad gott! Och dessutom väldigt fint=)

    SvaraRadera
  12. Hurra! Smoothieglass är snudd på snäppet vassare än isglass faktiskt.

    SvaraRadera
  13. Vart har du köpt glassformarna?

    SvaraRadera
  14. Det blev gott med hallon också, fast jag kan tänka mig att köra bara mango nästa gång - den blev ju fantastiskt. Bra att få använda formarna som faktiskt fanns hemma också. De på Åhléns är på halva reapriset just nu!

    SvaraRadera
  15. Finns det någon särskild anledning att ha hallonen först? Jag läste receptet medan jag gjorde och direkt efter att jag mixat mangon så hällde jag upp den. Tänkte om det hade något med rinnighet etc att göra vilken ordning som är bäst?

    SvaraRadera
  16. @ Helena: Yay!

    @ Jenny: Enbart av estetiska skäl. ;)

    SvaraRadera