28 juni 2012

Jordgubbs- och quinoasallad


Jag skulle kunna äta färska jordgubbar till frukost, lunch, middag och efterrätt. Så gott, nu när de äntligen är i säsong. Annars är frukt i mat är ett kärt och känsligt ämne som måste behandlas med varsamhet. I den här salladen skulle jag vilja påstå att smaken av de söta jordgubbarna passar ypperligt och inslagen av mynta och lönnsirap får min tunga att göra små volter av lycka. Till salladen serverade jag lemony lentil salad och turkisk yoghurt. Men den skulle även passa fint ihop med asiatisksej eller sommarens alla grillrätter.

4-6 port.
2.5 dl vit quinoa, väl avsköljt i hett vatten
4,5 dl vatten
5 dl jordgubbar, skurna i mindre bitar
2,5 dl urkärnade och skalade gurkbitar
0,75 dl färsk mynta, grovt hackat
1,5 dl saltrostade pecannötter, grovt hackade (Du kan tillaga egna på samma sätt som saltrostade mandlar.)

Dressingen:
2 msk extra virgin olivolja
zest och juice från 1 lime
½ tsk bordssalt
2 msk lönnsirap
1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen i en mindre skål och ställ åt sidan. Värm den avsköljda quinoan i en medelstor kastrull på medelhög värme. Rör runt och låt värmen torka quinoan i 1-2 minuter. Häll på vattnet och en nypa salt. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt quinoan puttra i ca 15 minuter eller tills allt vatten är absorberat. Låt quinoan svalna.

I en stor skål blanda ihop den avsvalnade quinoan, jordgubbarna, gurkbitarna och myntan. Häll på dressingen och blanda ihop allt väl. Toppa salladen med pecannötter precis före servering. Servera salladen rumstempererad.



8 kommentarer:

  1. Jordgubbar är så gott och din sallad ser väldigt fräsch ut!

    SvaraRadera
  2. Frukt i mat är sannerligen ett kapitel för sig. Jag börjar gilla det, iallafall i kall mat. Och jordgubbar i sallad är en höjdare! Vilken fin måltid du fått till.

    SvaraRadera
  3. Vackert! Svar: Tostones äter man i både Syd- och Latinamerika, lycka till! :-)

    SvaraRadera
  4. Jordgubbar ÄTS av mig morgon, middag, lunch just nu - det är ju bäst att passa på denna korta, intensiva, jordgubbsdoftande period ;) Att blanda ner dem i gryn och sallader är en stor favorit - så även med quinoa! Pecannötter älskar jag, och lönnsirap <3 Och bilderna är helt underbara!

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig sallad jordgubbar är så gott så frossa på:)

    SvaraRadera
  6. Jag älskar frukt i mat. På rätt ställe. Jordgubbar äter jag helst hela tiden just nu!

    SvaraRadera
  7. Jordgubbar säger inte jag heller nej till. Hos oss äts de i stort sett med allt.

    Salladen ser så god ut. Jag är dålig på att äta quinoa, vet inte varför egentligen. Tycker om din första bild med handen som kommer fram lite försiktigt :)

    SvaraRadera
  8. Äntligen lite tid över till att läsa ikapp favvobloggarna! Hoppas allt är fint med dig, familjen och magen såklart! :=) KRAMAR!

    SvaraRadera