29 september 2011

Blinier med majs för små (och stora)

Tack Ryssland för att ni kom på det här med blinier. Här kommer en förenklad version av denna delikatess som är mumma för både småfolk och vuxna. För att göra plättarna både knapriga och en aning söta har jag tillsatt majs. Jag toppade mina med en avokado-yoghurtsås men de passar även fint ihop med en klick gräddfil, keso eller rivna äpplen. Blinierna är lämpliga att ge från åtta månaders ålder. För vuxnare smak tillsätt salt och peppar i smeten och toppa dem gärna med gräddfil och kaviar eller gravad lax.

ca 15 majsblinier
1 ägg
1 dl dinkelmjöl, siktat
½ dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil alt. matlagningsyoghurt
250 g frusen alt. färsk majs
smör eller olja att steka i

Knäck ägget i en skål och vispa lätt. Blanda ner gräddfilen. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och rör ner. Slå på mjölken och vispa till en slät smet. Blanda ner majskornen i smeten. Stek som plättar i smör eller olja. Servera med valfri topping.

15 kommentarer:

  1. Nämen så gott! Vanliga plättar och amerikaplättar har jag gjort men aldrig ryska!

    Jag kanske ska ta och testa det för om jag inte missminner mig så ligger det lite löjrom i frysen...

    SvaraRadera
  2. Åh, och tack Ann-Louise för receptet! Och tack Ryssland också :=)

    SvaraRadera
  3. Mmm, majs i plättar är galet gott! Och vad fint att forma dem som hjärtan <3

    SvaraRadera
  4. @ Moma: Då har du ju ett perfekt tillfälle att prova dessa ryska delikatesser. :)

    @ Charlotta: Äsch... det var så lite så.

    @ Alex: Plättar blir liksom både godare och roligare när de är hjärtformade. ;)

    SvaraRadera
  5. Sv: Ja, det lät riktigt gott! Kanske blir det imorn! ;)

    SvaraRadera
  6. Gud vilken underbar blogg du har! Fantastiska recept, verkligen :)

    SvaraRadera
  7. @ Victoria: Det får nog bli davosgröt för mig imorrn med inspiration hämtat från din blogg. :)

    @ Tess: Tack snälla! Vad glad jag blir. :D

    SvaraRadera
  8. På rak arm har jag svårt att komma på vad Ryssland har givit oss för godsaker, men blinier räcker för mig! Majs i låter spännande. Löjrom skulle man haft på lut i frysen, och en flarra skumpa i kylen!

    SvaraRadera
  9. Åh blinier, kan få cravings efter den där syrligheten...

    SvaraRadera
  10. Yes please! These look so good :-)

    SvaraRadera
  11. Yes please! These look so good :-)

    SvaraRadera
  12. @ Kim: Ryssland har även givit oss chokladpraliner i väldigt söta förpackningar. Kolla in utbudet på Babuschka vetja!

    @ Smaljeansen: Jag håller med - det syrliga är smaskens. :)

    @ Tant Gul: Tack!

    @ Maria: :D

    @ Charmere: Vad glädjande att du gillar bloggen. Välkommen åter!

    SvaraRadera
  13. Sonen älskade dessa. 😊 Gjorde spenat/ost biffarna till och yoghurt/avokado dressingen, det funkade fint ihop.

    SvaraRadera