14 juli 2011

Grapes granola bars med gojibär

När jag var liten och bodde i Kalifornien var granola bars med chocolate chips det godaste jag visste. Jag och min bästis hade fått för oss att vi var chocoholics och helt enkelt var tvungna att få i oss choklad - varje dag. Då mina föräldrar var väldigt restriktiva med mängden godis jag fick äta var dessa bars mitt kryphål. Ännu idag är jag löjligt förtjust i granola bars. Tyvärr så är de man köper i affären oftast sprängfyllda med socker och andra konstigheter. Då är lösningen att baka sina egna!
Dessa barer är saftiga, ”chewy” och smular inte sönder när du äter dem. Fyll kylen med dem så har du något enkelt, smidigt och gott att ha med på sommarens tågresor, picnics och badutflykter. Anpassa nötter och frukt efter vad du har hemma eller är sugen på. Eftersom barerna innehåller nötter är de lämpliga att ge från ett års ålder.

10-12 st
3 mogna ekologiska bananer
1,25 dl nötsmör, osaltat (jordnöt, mandel, cashew)
1,25 dl grovt hackade nötter (mandel, valnötter, pecan, macademia)
0,75 dl blandade frön (solros, sesam, vallmo, chia)
2,5 dl havregryn, fiberberikad eller vanlig
½ dl gojibär
½ dl torkad frukt (aprikos, tranbär, blåbär, russin, dadlar)
3/4 dl osötade kokosflingor
½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 175°. Klä en 20x30 cm stor ugnsform med bakplåtspapper. Mosa bananerna med en gaffel och blanda ihop det med nötsmöret. Häll i samtliga ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Se till att frukten blir jämnt fördelad i smeten. Fördela smeten i ugnsformen och grädda i 20-25 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna. Låt svalna helt och skär sedan i bitar. Förvara i en väl sluten burk i kylen.

41 kommentarer:

  1. Vilka fina granola bars och hemmagjorda är alltid bäst :)

    SvaraRadera
  2. det låter fasligt gott! och vad fina de blev i sina paket :)

    SvaraRadera
  3. Det VAR mycket gott kan jag vittna om. En riktig energibomb! /Lisa, en av dem som fått prova många av Ann-Louises' fantastiska rätter

    SvaraRadera
  4. @ Hovkonditorn: Eller hur?! Från och med nu ska jag alltid har en låda fylld med dessa i kylen.

    @ Milla: Prova vetja!

    @ Karin: Tacktack!

    @ Lisa: Tack fina Lisa! Snart ska du få provsmaka på fler kreationer. :)

    SvaraRadera
  5. Hittade din blogg för ett tag sedan och fastnade för de fina bilderna.

    Först idag kom jag på att jag en gång kände en Ann-Louise som bott i Kalifornien som barn och när jag träffade henne senast (för flera år sedan) pluggade till arkitekt. Hm, undrar om det är samma :) //Gabriella

    SvaraRadera
  6. @ month day year: HEJ GELLA! Det är klart att det är jag! Vad kul att du hittade mig här. Och vilken fin blogg du har! Bor du i USA numera? Jag vill veta mera!

    SvaraRadera
  7. Mm.. de ser jättegoda ut och måste testas! Hittade din blogg för några dagar sen och har redan hunnit laga espressochili och grönsaksmuffins. Gott blev det!
    Kul med en blogg som har så många fina vegetariska recept för både stora och små :)
    /Lisa

    SvaraRadera
  8. Va snygga och goda de ser ut! Saknas bara nötsmör sedan tror att jag har det mesta hemma...kanske blir ett bak senare idag.

    SvaraRadera
  9. @ Lisa: Vad glad jag blir över att du provade recepten och att det blev gott! Hoppas att du hittar fler rätter som tilltalar dig. :)

    @ Torsk på lax: De är superenkla att göra! Det enda svåra momentet är att vänta på att de ska svalna innan man kan skära till dem...

    SvaraRadera
  10. Wow vilka snygga paket! Konstigt vore annars, med så snygga ingredienser. Fast jag misstänker starkt att det är du som gör maten snygg härinne. Det måste vara så.

    SvaraRadera
  11. Yum!! Kanske tom Olga-vänliga? Hur blir proteininnehållet på såna här tro? Hm, måste researcha lite mer när jag kommer hem. Då måste jag stänga in mig i köket några veckor och testa igenom massa godsaker härifrån!

    SvaraRadera
  12. @ Tina: Haha! Du är en rolig och finurlig en. ;)

    @ Beatatjata: Olga är en sträng kvinna så jag vet inte riktigt vad hon skulle säga...
    Man skulle kunna höja proteininnehållet genom att byta ut 1/2 dl frön mot hampamjöl och kanske minska på den torkade frukten. I och för sig brukar Olga tala gott om torkade bär, så om du håller dig till gojibär och torkade blåbär så borde de nog få godkänt och sitta fint efter ett tugnt kettle bell pass. :)

    SvaraRadera
  13. Vad smarrigt, det ska jag lägga på minnet. Alltid bra att ha i kylen.

    SvaraRadera
  14. I love home-made granola bars! These sound so divine ;-)

    SvaraRadera
  15. Jo, jag förstår vad du menar, de har ju ett gigantiskt utbud av granola bars här borta! Just nu är jag kär i fiber one, om du provat dem, de finns med choklad eller jordnötssmör! Du har dock rätt,de är ofta inte sådär överdrivet nyttiga - och din version ser helt fantastisk ut! Mums =D

    SvaraRadera
  16. Det här blev jag sugen på att göra! Ser gott ut!

    SvaraRadera
  17. @ Alexandra: Jag har aldrig provat Fiber One men jag brukar alltid mumsa i mig en och annan "Lära" när jag stövar runt i NY. Framför allt gillar jag citronvarianter. :)

    SAn: De är perfekta som ett nyttigt mellanmål eller efter träningen. Enjoy!

    SvaraRadera
  18. Jag testade dessa häromdagen och gav bort i födelsedagspresent. Det blev otroligt goda och jag hann äta upp några själv också!

    SvaraRadera
  19. Vilken ära att du lagade mitt recept och gav bort det som en gåva. :) Och vilken tur att de blev goda!

    SvaraRadera
  20. Har precis provat att göra dessa idag och alla tyckte de var goda förutom sambon som inte gillar banan i mat öht. Jaja alla barnen gillade dem iaf. Men tanken var att jag skulle äta dem som en liten powerbar efter träning/mellis. Men jag undrar kan man inte stoppa dem i frysen? Hur länge kan de hålla i kylen egentligen??

    SvaraRadera
  21. @ Sara: Vad kul att nästan alla tyckte om dem. ;)
    I kylen håller de i ca 5-7 dagar och de går utmärkt att frysa in. Jag har ofta ätit dem efter träningen som ett snabbt mellanmål och om jag har vart på stan och blivit tokhungrig. Vera har fått dem både till frukost med ett stort glas mjölk och som snacks på stan.

    SvaraRadera
  22. @Ann-Louise, tack för svar!

    SvaraRadera
  23. Superbra! De är nu testade med körsbär och lingon. Det blev väldigt bra. Men nu undrar jag, kokos, är det alltid sötat eller inte? Hittar inget på beskrivningen.

    SvaraRadera
  24. @ Lisa: Jag använder alltid osötade kokosflingor och rekommenderar det i mina recept. Lycka till med bakandet!

    SvaraRadera
  25. Jag testade dessa igår efter att ha hittat receptet tidigare på dagen. Riktigt goda och perfekt till eftermiddagsfikat :)

    SvaraRadera
  26. hallå. har letat mig tokig på internet efter kalorisnåla bars som man kan ta till mellanmål, de "bästa" jag hittade innehöll 170 kcal. MEN SEN fann jag dina som efter uträkning bara innehåller ca. 120 kcal. undrar dock om det finns möjlighet att ersätta nötsmöret med något annat då det är det värsta jag vet.... ;p tack :)

    SvaraRadera
  27. @ Ida: :D

    @ Anonym: Jag har aldrig provat att laga dem utan nötsmör men du skulle kunna testa att byta ut det mot en äggvita och en extra banan. Berätta gärna hur det gick!

    SvaraRadera
  28. Nu har jag alla ingredienser men råkade köpa saltat & rostat mandelsmör istället för osaltat(monkis mandelpasta). Tror du att det går ändå eller förstör det alltihop? =)

    SvaraRadera
  29. @ Maja: Monkis mandelsmör är ju helt vansinnigt god! Jag tror att det kommer att gå alldeles utmärkt med den också. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. jättetack för svaret :):)

      Radera
  30. Gjorde de här barsen för några dagar sedan, de smakar underbart! Dock är de lite väl lösa i konsistensen, vill inte hålla ihop i hela bitar. Hade dem i ugnen i 22-23 minuter, borde jag haft dem inne längre? Eller borde jag testa att ha i exempelvis mer havregryn?

    SvaraRadera
  31. Hej, jag undrar bara ifall man kan göra dessa nötfria genom att ta bort alla ingredienser som innehåller nötter eller blir dom inte lika bra då? (tänkte främst på "nötsmöret").

    SvaraRadera
  32. @ Marie: Svår fråga... jag skulle nog testa att ha dem i ugnen lite till.

    @ Elin: Om du är allergisk mot nötsmör så skulle jag ersätta det mot solrossmör (gjord på solroskärnor och likna nötsmör) om du tål det.

    SvaraRadera
  33. Hej, skulle inte du kunna lägga upp något recept på hemmagjort nötsmör? :) Jag har nämligen alltid så svårt att hitta osötat och osaltat nötsmör...

    SvaraRadera
  34. @ Sophia: Lovar att återkomma med ett recept!

    SvaraRadera
  35. Tack för att du bloggar! Dessa bars blev såååå goda! Hela familjen tyckte det var bättre än godis!!
    Du har verkligen bra recept för hela familjen!

    SvaraRadera
  36. @ Linn: Tusen tack för de snälla orden och vad kul att hela familjen gillade barsen. :)

    SvaraRadera
  37. hur många kalorier innehåller en garola bar?

    SvaraRadera
  38. hur många kalorier innehåller en granola bar?

    SvaraRadera