20 mars 2013

Mango- & kokosnötssmoothie med sötpotatis

Det här med mellanmål är jag usel på. Istället kastar jag i mig en näve nötter eller en banan när matmonstret gormar som värst. Eller så kör jag bara på tills jag äntligen sätter mig ner och kastar i mig middagen – trött, sur och utsvulten.

Men på sistone har jag gjort ett nytt försök med bra mellanmål. Om det finns färdigt i kylskåpet så äter jag det. Favoriten just nu är denna krämiga och söta smoothie. Mycket kokossmak, mycket mangosmak och en hint av lime. Jag föredrar tjocka smoothies och kokosmjöl är ett utmärkt sätt att få en krämigare konsistens. Dessutom blir den mer fiberrik och smakar ännu mer tropisk semester. Fylld med vitaminer, mineraler och fibrer håller den igång mig på ett ypperligt sätt mellan målen. Nästan som att vara på en yoga-retreat på Haiti. Minus det varma vädret och en massa yoga...

6 port. (ca 1,4 liter)

1 paket frusen mango alt. 2 färska
1 burk ekologisk kokosmjölk
1 dl sötpotatispuré
4 medjooldadlar, urkärnade
juicen från en lime
2 msk kokosmjöl
1 tsk hampapulver (kan uteslutas)
6 dl vatten

Gör så här:
Låt mangobitarna tina en liten stund. Mixa ihop i en blender mangon tillsammans med sötpotatispurén och dadlarna tills du får en slät/grynig massa. Tillsätt kokosmjölk och lime och kör i någon minut. Tillsätt hampapulver, kokosmjöl och hälften av vattnet och kör i ytterligare någon minut. Späd ut smoothien med det återstående vattnet. Använd eventuellt mer eller mindre vatten efter tycke och smak. Kan förvaras i kylen i några dagar.
Om du använder dig av färsk mango byt ut en del av vattnet mot isbitar så att smoothien blir tillräckligt kall.

6 kommentarer:

evertellen sa...

Låter fantastiskt gott!
Vill också slå ett slag för hemmagjord kokosmjölk för att slippa risken för bisfenol A + att det är billigare :)

Anonym sa...

Yummy! Bra idé med kokosmjöl i smoothien, det ska jag testa.

Lovisa sa...

Har just hittat hit till din blogg. WOW måste jag säga, superinspirerande och fint på alla sätt. Har en liten 5-månaders som just börjar intressera sig för mat. Själv är jag i läget att börja koka och mosa och dammsuger nätet för bra tips. Här har jag verkligen hittat en guldåder! Tack!

Amy's piece of cake sa...

Men åhhh Ann-Louise... jag gillar alla dina recept så starkt! Funderar på om inte du ska adoptera mig ;) Trevlig helg, kram!

Ann-Louise sa...

@ Evertellen: Smart! Hur gör du då? Recept motages gärna. :)

@ ALM: Tack för infon.

@ I love fruktsallad: Prova vetja!

@Lovisa: Vad kul att du hittade hit! Min lille Allan fyller snart 6 mån så snart kommer fet att komma en massa nya bebisrecept. :)

@ Amy: Du är alltid välkommen hit, oavsett om jag adopterar dig eller inte. ;)

evertellen sa...

200 gram kokosflingor
600-700 gram vatten

Koka vatten, slå vattnet över flingorna, låt stå (längre är bättre, men minst någon timma för optimalt resultat) mixa mixa mixa mixa, sila i en sil, krama ur kokosen så mycket det bara går. Färdigt! ger kanske 4-5 dl mjölk.

Så lite framförhållning behöver man men total arbetstid är inte mycket längre än det tar att öppna en burk, skölja ur den och sedan gå med den till källsorteringen :)