27 oktober 2012
Knapriga karotenfyllda morots- och jordnötsbiffar
Först gången jag åt de här biffarna var när Rebecka bjöd på dem på en matbloggsträff i somras. Det var matkärlek vid första tuggan. Både saftiga och knapriga och med perfekt konsistens, vilket inte är enkelt med vegobiffar. Jordnötter och morötter är som gjorda för varandra och skapar en harmonisk balans mellan salt och sött. Rebecka hade i sin tur hittat receptet hos Torsk på lax och precis som det ska vara med riktigt bra recept så sprider jag det vidare till er. Mitt bidrag till receptet är att jag har ändrat om med smaksättningen, minskat på mängden grädde och lagt till ett ägg. Ursprungsreceptet hittar ni här. Jag valde att servera biffarna tillsammans med en myntasås, mathavre, färsk babyspenat och körsbärstomater. Till Vera gjorde jag ett gäng mindre biffar utan sambal oelek och i glasen hade jag och barnens pappa cava som vi skålade in helgen med.
Apropå ströbröd så brukar jag alltid göra eget av överblivet bröd och små knäckbrödbitar. Då slipper jag konstiga tillsatser och använder dessutom upp bröd som har hunnit bli torrt. Rosta brödet på låg värme i ugnen och kör därefter i blendern tills du bara har smulor kvar.
4 port.
1 dl ströbröd
0,75 dl grädde
1 ägg
3 stora morötter, fint rivna
2 dl jordnötter, saltade och rostade
½-1 dl fullkornsdinkelmjöl, prova dig fram
salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 ½ tsk ingefärssaft (riv 1 msk färsk ingefära och pressa ur saften med hjälp av en saft- eller nötduk)
1 tsk sambal oelek
rapsolja att steka i
Gör så här:
Blanda ströbröd, grädde och ägg och låt svälla medan du river morötter och hackar nötter. Blanda alla ingredienser och forma sedan små biffar som du steker i en panna med rapsolja.
Myntasås
ca 3 dl
2 dl turkisk yoghurt
0,75 dl smått tärnade gurkbitar
15-20 blad färsk mynta, tunt strimlade
1 ½ tsk honung
zest och juice från ½ lime
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Servera!
Till servering: mathavre, färsk babyspenat och körsbärstomater
Hoho, kul att mina gamla biffar hittat hit, till den allra finaste av bloggar. Kul att du hinner med att blogga trots nykomlingen. Vänder mig alltid hit när inspirationen tryter, även om jag är dålig på att kommentera nu för tiden. Allt gott! //Emma (Torsk på lax)
SvaraRadera@ Emma: Helu! Dina biffar är helt klart bland de godaste jag har ätit. Tack för receptet och du måste börja blogga igen snarast!
SvaraRaderaSå roligt när recepten vandrar från bloggare till bloggare och alla ger sin lilla touch på dem.
SvaraRaderaSpännande biffar, de ska jag prova! Tack för en fin blogg :)
SvaraRaderaVilka snygga biffar, härlig färg! Trots att jag varit vegetarian (för hundra år sedan) kan jag inte påminna mig om att jag någonsin gjort vegobiffar, men jag ska ta mig tid och göra det snart har jag tänkt!
SvaraRaderaDe här gjorde jag till middag igår och haaa-lee-luuuuljah vad goda de är. Längtar redan till matlådan idag :=)
SvaraRadera@ Kim: Eller hur?! Vi skulle kunna ha det som tema på en bloggträff - göra en egen variant av någon annans recept. :)
SvaraRadera@ Sandra: Tack och prova vetja!
@ Moma: Då är det här ett ypperligt recept att börja med!
@ Charlotta: Yay! Vad glad jag blir och jag längtar tills jag gör en ny omgång. De är perfekta att fylla frysen med.
Jag provade idag! Är mycket nöjd. Tack för receptet!
SvaraRaderaÄter just nu dessa fenomenala biffar med crunch! Tog kokosmjöl istället för det var det enda jag hade hemma och äter dem med yoghurt/lime-sås. Inte alls lika fina som på dina bilder men smarriga!
SvaraRaderaDessa biffar är gudomliga! Är så glad att ni gillade dom lika mycket som jag :) (men du har nog minsann blandat ihop våra namn, haha, men länken till mig är rätt!) Jag åt dom senast förra veckan, såna biffar jag aldrig tröttnar på! Ska prova dina tillbehör till, verkar passa himla bra :)
SvaraRaderaHoppas att allt är bra med dig och er! Hoppas att vi ses snart och att ni får en mmysig helg!
Kram!
@ Rebecka: My bad! Självklart ska det stå Rebecka i inlägget och inte Johanna, vilket jag ska korrigera. ;)
SvaraRaderaTack ännu en gång för att du bjöd mig på biffarna, som numera är en stående favorit hemma hos oss.
Hej! Jag o syrran lagade denna maträtt ikväll o det blev väldigt gott! Tack för ett bra recept!
SvaraRaderaMycket goda! Tack! Även vår lilla petiga Vera fick i sig en "köttbulle" som hon kallade dom. För min del får de heta vad de vill så länge hon får i sig grönsaker!
SvaraRaderaMå gott!
Hej, det här var något av de godaste biffar jag ätit. Så himla enkla och goda. De tänkte jag definitivt göra igen. Jag ska också testa dina pitabröd till imorrn middag. Tack för en bra sida!
SvaraRadera@ M-T: Vad roligt att ni gillade dem!
SvaraRadera@ Mikaela: Haha, jag brukar kalla dem för Pippis morotsbiffar. Usually does the trick. :)
@ Linda: Yay! Vad glad jag blir. :)
ALLT ser så himla gott ut! Och du tar väldigt fina bilder! Man blir inspirerad till tusen! =)
SvaraRaderaDessa tänkte jag prova på imorgon :)
SvaraRaderaDessa låter fantastiska! Tänker bjuda svärföräldrarna på dessa ikväll. Har en liten mission att få gfamiljen att äts vegetarist, och ett av barnen äter endast grönsakemn morot, så blir spännande att se hur detta faller ut :)
SvaraRadera