Igår, när jag skulle göra en bouillabaisse kom jag på den briljanta idén att slänga ner överbliven lutfisk i soppan. Fisk som fisk tänkte jag – men det blev inte bra. Lutfisk ska man nog enbart äta traditionsenligt tillsammans med potatis, ärtor och mängder med senap och bechamelsås.
Julosten däremot är betydligt enklare att använda upp. Idag gjorde jag quesadillas fyllda med sötpotatisröra och överbliven ost. Med dessa nedpackade i väskan begav jag och Vera oss iväg till Universeum för lite tropisk hetta. Efter att ha tittat på apor, fåglar och andra exotiska djur, gjort en krokodil till pappa samt utfört mängder med experiment hade vi jobbat upp en rejäl aptit. Vi slukade flera bitar var innan det var dags att vandra hem i regn och rusk.
Sötpotatisröran kan serveras till bebisar från sex månaders ålder om du utesluter saltet. Häll gärna i en skvätt rapsolja också så får din småkompis även i sig bra fetter. För en vuxnare smak smaksätt gärna röran med chipotle, svartpeppar och lite extra oregano.
(Anpassat från ett recept ur ”En bulle i ugnen”.)
2 quesadillas
4 tortillabröd, gärna fullkorn
1 stor sötpotatis, skalad och tärnad
1 medelstor morot, skalad och tärnad
1 dl röda linser, avsköljda
1/8 tsk oregano
2 nypor salt
ca 1 dl riven ost
Gör så här:
Koka upp sötpotatis, morot och linser i osaltat vatten och låt koka tills bitarna är mjuka, ca 20 minuter. Sila bort överblivet vatten och mixa till en slät massa. Salta och krydda. Bred ut röran på två tortillabröd och fördela osten ovanpå. Täck med de resterande bröden som lock. Värm en ren stekpanna på medelhög värme. Stek bröden på varje sida i några minuter tills de får en fin färg och osten har smält. Skär eller klipp bröden i mindre trekantiga bitar. Servera kalla eller varma. De håller sig i kylen i två, tre dagar och går bra att frysa in.
Mmm, det där lätt riktigt gott, det måste jag prova!
SvaraRaderaI wish I could speak Swedish, so I can learn how to prepare your delicious quesadillas :)
SvaraRaderaHappy New Year greetings from Hungary
Älskar sötpotatis så det här får vi testa i familjen! Önskar dig ett gott slut och ett riktigt gott nytt år, kram!
SvaraRaderaMums så gott! Gott Nytt År!
SvaraRadera@ Marie: Prova vetja!
SvaraRadera@ Szilla: I'll have to start an English page soon for all you non-Swedes. :)
@ Amy: Tack det samma! Jag åt upp resterna idag och det var nästan ännu godare idag...
@ Hovkonditorn: Gott Nytt År!
Yum, yum, yum, bara sötpotatisröran låter toppen, men i quesadillas... verkligen en toppengrej! Ha ett GOTT NYTT ÅR nu, jag ser fram emot massor av goda recept nästa år :D
SvaraRaderaEller helst inte äta alls, lutfiken alltså! ;-)
SvaraRaderaSötpotatosquesilladas däremot, skulle tänka mig ett rejält gäng sådana.
Framförallt vill jag önska dig ett prima 2012, ser fram emot ännu ett år med dig och dina fina recept.
Allt gott!
Jag fullkomligen ä l s k a r quesadillas, och brukar prova olika varianter, men har aldrig testat med sötpotatis i. Men det får ju åtgärdas, det ser jag ju.
SvaraRaderaLåter för övrigt som en underbar utflykt!
Jag älskar sötpotatis (min 10 månaders också så det är perfekt) så det här ska jag testa! Surfar runt i jakten på inspiration till veckans matsedel och hittar massor som jag gillar här!!
SvaraRadera@ Alex: Right back at ya!
SvaraRadera@ Picki: Tänk vad härligt med ett helt nytt matår tillsammans framför oss. Och ingen mer lutfisk förrän julaftonslunch. ;)
@ Matarkivet: Det är bara att instämma och det var en mysig dag och jag lilltjejen fick.
@ Nina: Kul att du hittade hit och välkommen åter snart!