7 januari 2016

Adzukigryta med pumpa och hirs

Äntligen har vintern kommit till Göteborg. Jag älskar den bitande kylan och ännu bättre blir den när man har en mustig gryta att komma hem till. Denna värmande allt-i-ett-gryta är både god, enkel och näringsrik. Dessutom är den billig att göra. Adzukibönan är en liten, lilaröd böna med en jordig och något söt smak. Bönans nätta storlek gör den smidig att använda då den tillagas snabbare än de flesta andra bönor.

När grytan är klar så återstår det bara att ringla över en god olivolja och riven parmesan. För en vegansk variant byt ut parmesanen mot en näve saltrostade pumpakärnor. För extra smak låt gärna en parmesankant kokas med.

Grytan är ännu godare dagen efter och går bra att frysa in. Till Vera och Allan serverade jag maten med lite grädde i istället för olivolja och parmesan. Den gick hem hos Allan men Vera tyckte att den var äcklig. Så går det ibland och då blev det mer gryta över till mig...

4 port.
150 g / 2 dl adzukibönor, avsköljda och blötlagda över natten
1 ½ l vatten
2 msk neutral kokosolja
3 dl butternut squash, skalad och tärnad
1 purjolök (vita och ljusgröna delen), skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
100 g hirs, avsköljd
1 l hackad svart- eller grönkål, lättpackad och mittstjälken borttagen
½ ekologisk citron, rivet skal och juice
2 dl färsk slätbladig persilja, hackad
nymalen svartpeppar och salt

Gör så här:
Koka bönor och vattnet i en stor gryta i 25 minuter. Under tiden fräs butternut squash, purjolök och vitlök i kokosolja på svag värme i 10 minuter. Grönsakerna ska svetta men inte ta färg. Tillsätt fräset, buljong, tomater och hirs i grytan och låt puttra i 15 minuter. Tillsätt kål och koka i ytterligare 5 minuter. Tillsätt persilja, citronskal och juice. Smaka av med salt och peppar. Fördela i skålar, riv över rikligt med parmesan och ringla över olivolja. Servera!

5 kommentarer:

Kim sa...

PRECIS vad man är sugen på nu när vintern är här! Tack!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Härligt att höra! :) Jag har dock ett elementärt projekt kvar innan jag till fullo kan ha kul i vintervädret - köpa mig ett par större skridskor. Jag har klämt ner mina fötter i för små skor en gång för mycket. Nya ska införskaffas ASAP.

Karoline sa...

Hittade denna via Kung Markatta och testade idag. Fantastiskt gott blev det, tack!

Ann-Louise sa...

@ Karoline: Glädjande att höra och välkommen hit!

Carin sa...

Provade denna idag och hjälp vad gott!! Allt jag provat från denna sida har varit fantastiskt! Stort tack för att du delar med dig av dina recept!