9 mars 2014

Gröna quinoawraps med misomorotsröra

Första gången jag bläddrade igenom kokboken ”The Sprouted Kitchen” föll jag omedelbart för det här receptet. Efter att ha dreglat över bilderna i ett och ett halvt år har jag äntligen lagat rätten och holy moly vad gott det blev!

Ibland tar det mig evigheter att faktiskt laga vissa recept. Varför vet jag inte. Men istället för att grubbla över detta ska jag bara känna tacksamhet över att jag äntligen lagade denna friska, smakrika och vackra rätt. Sött och syrligt blandas ihop med både knapriga och krämiga grönsaker i en förträfflig anrättning. I orginalreceptet använde sig Sara av ”collard green leaves”. Då jag aldrig har sett dessa i en svensk butik använde jag istället vita kålblad. Mina var dock i minsta laget vilket ledde till att jag inte lyckades rulla ihop mina wraps. Men vad gör det när maten blev så himla god.

4 port.

Misomorotsröra

2 ½ dl grovt rivna morötter
1 msk färskt riven ingefära
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk vit- eller gul miso
1 tsk honung
3 msk risvinsvinäger
3 msk rostad sesamolja
¼ tsk flingsalt

8 stora kålblad, ex. vit- eller rödkål
5 dl kokt quinoa
1 msk tahini
färskpressad citron- eller limejuice att smaka av med
5 dl rivna rödbetor
4 dl kokta kikärtor, avskölda
1 avokado, skivad
2 ½ dl färska skott, ex. ärt- eller solrosskott

Gör så här:
Gör röran genom att i en blender eller matberedare mixa ihop morötter, ingefära, schalottenlök, miso, honung och vinäger tills röran är slät, ca 1-2 minuter. Tillsätt därefter sesamolja och salt. Mixa ihop tills alla smaker är väl ihopblandade. Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Skär bort den grövsta delen av kålbladen. Skölj av bladen med vatten och torka av dem.

I en stor skål blanda ihop quinoan och tahinin. Tillsätt citron- eller limejuice så att ingredienserna blandas ihop väl. Lägg två kålblad omlott med ”huvud-mot-fot”. Fördela ett par stora klickar misomorotsröra i mitten av bladen. Lägg därefter ett lager med quinoa, kikärtor rödbetor, avokado och tillsist färska skott. Vik in kortsidorna. Vik in ena långsidan och rulla ihop paketet som en burrito. Servera omedelbart eller slå in wrapsen i plastfolie. Rullarna kan förvaras i kylen i upp till två dagar.

13 kommentarer:

  1. Så himla vackert & gott det ser ut! :)

    SvaraRadera
  2. jag har trott att collard green är vanligt grönkål efter att ha ätit det en gång på resturang i NYC.... /klara

    SvaraRadera
  3. Detta fick mig att googla miso. Har ju ätit soppa på det tusen gånger, men aldrig riktigt vetat vad det var...! Men nu vet jag det, och även att jag ska testa dessa wraps någon gång - förhoppningsvis dröjer det inte ett och ett halvt år, det hade varit för tråkigt... :)

    SvaraRadera
  4. Ser underbart gott ut! jag älskar att byta ut vanliga wraps mot kålblad, fräscht och nyttigare.

    SvaraRadera
  5. @ Sofia: Tack!

    @ Klara: på bilden i boken "Sprouted Kitchen" så ser bladen mycket större och slätare ut än vanlig grönkål eller långkål. Det kanske finns en annan variant av grönkål som jag inte känner till? Jag får luska vidare men tack för tipset. :)

    @ Kim: Igår gjorde jag morotsröran igen. Jag fullkomligt älskar den och har äntligen hittat ett bra användningsområde för min burk med miso som jag har haft stående i kylen i evigheter. Gör rätten snart!

    @ Sofia: Jag instämmer helt! :)

    SvaraRadera
  6. Miso borde man använda mer - fungerar lite som pricken över i... Tänker frökan Dill

    SvaraRadera
  7. Vill testa detta men undrar hur det gick hem hos dina barn? Gjorde du små rullar till dom? Tusen tack för en toppenbra blogg. Soliga vårhälsningar från Veronica

    SvaraRadera
  8. Herre-min-guud-så gott det ser ut!!

    SvaraRadera
  9. Jag hittade precis till din blogg och låt mig säga att du är helt FANTASTISK! Jag har funderat på att börja variera min kost så att jag inkluderar lite vegeterianskt/veganskt, men det blir lätt att man bara byter ut köttet mot ett quorn- eller sojaalternativ. Men din blogg har verkligen fyllt mig med inspiration, och jag ser nu fram emot att laga allt!

    SvaraRadera
  10. @ Frk Dill: Instämmer helt! Jag ska börja experimentera änu mer med det i mitt kök. :)

    @ Veronica: Morotsröran var för stark för både Allan och Vera. Istället fick de grönsaker separat tillsammans med quinoa och kikärter som jag toppade med extra olivolja och serverade tillsammans med turkisk yoghurt. På så vis kunde de äta de grönsaker som de gillade.

    @ Emma: Vad kul! Välkommen hit och på återseende snart!

    SvaraRadera
  11. var köper du miso? Svårt att hitta bra och veta att den är bra innan man köper.. och tack för väldigt inspirerande och fin blogg!
    /Åsa

    SvaraRadera
  12. @ Åsa: I Göteborg så har Fram på Södra Allégatan (Bredvid Hagabadet) ett bra sortiment. Annars så brukar man kunna hitta bra varianter i hälsokostbutiker eller ekologiska affärer.

    SvaraRadera
  13. Jag och en kompis lagade detta i helgen - oh my god vad gott det var! Vi hade lite svårt med kåltekniken, så det blev ganska slabbigt när vi åt, men det var hur gott som helst. Det är så kul när man provar att laga mat med smaker och smakkombinationer som är nya för en, och som man inte skulle ha kunna komponera ihop själv. Det är så imponerande att du har en sån bredd i dina recept - helt olika smaker och alltid goda recept.

    SvaraRadera