2 mars 2014

En-minuts-brownie

Trolla fram en kladdig och chokladig efterrätt på bara en minut! Dessutom är den fylld med nyttigheter som gör kroppen glad. Nästan för bra för att vara sant - men bara nästan. Brownien är en riktig räddare för mig när jag blir olidligt sugen på en kaka men varken orkar eller vill sätta igång och baka en hel plåt av något. Testa gärna att blanda ner lite hackade valnötter eller kokosflingor i smeten. Eller varför inte lite rivet apelsinskal.

Orginalrecept från Happy Healthy Mama.
En portion
1 msk kakao
1 msk kokosolja
1 msk rårörsocker smaksatt med vanilj alt. 1 msk rårörsocker + 1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk kakaonibs
1 msk dinkelmjöl, siktat
1 msk vatten
en nypa flingsalt

Gör så här:
Smält kokosoljan i en liten form i 30 sekunder i micron. Rör ihop oljan tillsammans med de övriga ingredienserna och grädda i micron i ytterligare 30 sekunder. Klart!


18 kommentarer:

  1. Åh, mikro... Någon gång kanske jag skaffar mig en - DÅ ska det bakas, haha!

    SvaraRadera
  2. Jag komer nog aldrig få nog av kladdkaka, det kan jag gå och riktigt längta efter när jag har varit utomlands en längre tid.

    SvaraRadera
  3. Det här receptet borde jag inte spara! Men vad gör man...

    SvaraRadera
  4. Åh så god denna var! Absolut ett recept att komma ihåg (och smidigt med 1msk av de flesta ingredienserna!). Jag provade en variant där jag bytte kokosolja mot mandelsmör och dinkel mot mandelmjöl, det blev också riktigt gott, särskilt toppat med pekannötter. Tack för recept :)! Kram

    SvaraRadera
  5. @ Sara: Brownien är helt klart värd att införskaffa en micro för. ;)

    @ Sofia: Kladdiga chokladiga efterrätter är alltid rätt. :)

    @ Familjen Lalloo: Jag fattar preciiis vad du menar. MEN det är bättre att baka en liten brownie och snabbt mumsa i sig den än att baka en hel kaka och råka äta 10 bitar. Ibland händer det dock att jag bakar två brownies på raken…

    @ Livsaptit: Gud, vilken god variant! Den ska jag genast testa och kul att du gillade receptet! Kram

    SvaraRadera
  6. Min dotter gillar verkligen inte kokosolja (men det gör jag) vad är lämpligast att byta ut den mot?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Anonym: Testa att byta ut kokosoljan mot en smak- & doftfri variant eller en neutral olja som ex. rapsolja.

      Radera
  7. kan man göra denna i vanlig ugn? har ingen micro, men blev väldigt sugen på detta :)

    SvaraRadera
  8. @ Linda: Det tror jag säkert går bra. Om du bakar den i en liten form på 175° så borde den gräddas rätt fort. Prova dig fram med hur länge och berätta gärna hur det gick! :)

    SvaraRadera
  9. @ Linda: Det tror jag säkert går bra. Om du bakar den i en liten form på 175° så borde den gräddas rätt fort. Prova dig fram med hur länge och berätta gärna hur det gick! :)

    SvaraRadera
  10. Wow, coolt! Är det här en sorts "mug cake" som man hört så mycket om på sistone? Har aldrig provat microkaka, men kanske testar denna nästa gång det akuta sötsuget sätter in ;-)

    SvaraRadera
  11. Bra tips!:) synd bara att i stort sett alla nyttigheter försvinner när man använder micron:(

    SvaraRadera
  12. @ Sonja: Mug cake säger du... det kanske det är. God är den iallafall och jag tror absolut att man kan göra den i en mug. :)

    @ Frida:Oj! Det visste jag inte. Men lite nyttigheter kanske blir kvar ändå? Annars får man ha mera tålamod och göra den i ugnen... :)

    SvaraRadera
  13. Superenkelt och syndigt gott. <3

    SvaraRadera
  14. Det såg så gott ut! :-) Var bara tvungen att testa. Då jag behövde göra den glutenfri testade jag att ersätta dinkelmjölet med samma mängd kokosmjöl. Detta blev dock ingen succé:-) Alldeles för "mjölig" känsla. Kanske skulle jag ha testat att använda en mindre mängd kokosmjöl? Eller tror du att mandel-, bovete- eller quinoamjöl skulle kunna passa bättre att ersätta dinkeln med?
    Fungerar det att byta ut sockret till kokossocker?Tacksam för återkoppling!

    SvaraRadera
  15. @ Veronica: Tack! :)

    @ Julia: Kokosmjöl suger upp mycket mer vätska än andra mjölsorter. Jag tror att mandelmjöl hade funkar mycket bättre. Eller bovetemjöl. Quinoamjöl har jag aldrig testat och vet inte hur den skulle funka. Det går utmärkt att byta ut rårörsockret mot kokossocker. Kokossocker är dock mindre sött än rårörsockret så att det kan hända att du skulle behöva öka mängden lite grann. Lycka till och återkom gärna med hur det gick!

    SvaraRadera
  16. Tack för din snabba återkoppling. Jag gjorde precis ett nytt försök med bovetemjöl. Jag tycker dock att resultatet blev lite för torrt. Inte alls som på bilden. Får göra ett nytt försök med mindre mängd mjöl eller större mängd vätska näsa gång och se om det gör susen!

    SvaraRadera
  17. Satt där den skulle i denna lilla (stora) preggomage om man säger så. Läste och lagade ögonabums! Ångrade mig inte. Tack för receptet!

    SvaraRadera