31 januari 2013

Blåbärspajmüsli


Jag fick ett önskemål av Veras förskolelärare om ett recept på nyttig müsli. Med tanke på vilket enastående jobb hon och de andra lärarna gör varje dag med barnen tog jag självklart på mig uppgiften.

Blåbärspajmüsli – inte så tokigt va? Och tro det eller ej så är den nyttig! Sötman kommer från agavesirap, kanel, vanilj och muskot. Fettet är av den bästa sorten från nötter, frön och kokosolja. Lärarens bedömning var att man kan äta müslin som godis, vilket är precis vad jag har gjort de senaste kvällarna. Sockerhalten är låg och fiberhalten hög. Med andra ord kan du med gott samvete äta müslin till vardags och kommer aldrig mer att behöva köpa en kartong Start.

Ursprungsrecept från Happy Healthy Mama.

Två plåtar
7,5 dl ekologiskt havregryn
2,5 dl vetekli
2,5 dl vetegroddar
2,5 dl mandlar, grovt hackade
3 dl frusna ekologiska blåbär
2 dl kokosflingor (kan uteslutas men är väldigt gott…)
1,5 dl pumpakärnor
0,75 dl agavesirap
2,5 tsk malen kanel
2,5 tsk vanilj pulver
¼ tsk muskot
2 msk kokosolja

Gör så här:

Värm ugnen till 120°. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Blanda ihop havregrynen, vetekliet, vetegroddar, mandlarna, pumpafröna, kanelen och muskoten i en stor skål. Ställ åt sidan.

Värm blåbären i micron i ca en minut. Mixa till en slät puré i en blender eller med stavmixer. Smält kokosoljan försiktigt i en liten kastrull och tillsätt blåbärspurén, agavesirapen och vaniljpulvret. Låt puttra i någon minut på svag värme och ta därefter av kastrullen från värmen.

Häll blåbärsröran över grynblandningen och blanda ihop allt väl. (Jag använde händerna.) Fördela röran på dina två plåtar. Rosta i ugnen i en timme. Rör runt en gång i kvarten. Ta ut plåtarna och höj temperaturen till 180°. Fördela kokosflingorna på en bakplåt och rosta i ugnen i 4-5 minuter. Passa dem noga då de lätt bränns vid. Låt müslin svalna och blanda därefter ihop kokosflingorna och müslin. Låt müslin svalna helt innan den serveras. Förvaras i en glasburk med lock.



29 januari 2013

Citron- & rosmarinrostade kikärter


När jag ammade Vera hade jag ett ständigt sug efter grädde. Jag bakade till och med semlor den vintern, vilket inte hade skett sen Ture Sventon gick som julkalender. Med Allan däremot har jag blivit en nötmissbrukare. Jag älskar mina nötter men ibland behöver jag lite variation.

Rosmarin och citron är smaker jag har suktat efter på sistone, vilket resulterade i dessa rostade kikäter. Salta, en aning syrliga och med mycket arom. Kikärterna är allra godast direkt ur ugnen. Men om du inte äter upp alla på en gång kan du värma upp de överblivna på nytt i ugnen. De är även goda i sallader eller som ett knaprigt inslag i soppor.

En sats
4 dl kokta kikärter, avsköljda och avtorkade
1 1/2 msk extra virgin olivolja
1/8 tsk chipotle pulver (rökt paprika)
1 tsk flingsalt
1 tsk torkad rosmarin
zest från en citron

Gör så här:
Värm ugnen till 220°. Häll ut alla kikärter på en ugnsplåt med högre kant. De ska ligga i ett lager. Rosta i 12 minuter. Skaka pannan och rosta i ytterligare 10 minuter, tills kikärterna börjar bli torra. Håll ett varsamt öga på dem så att de inte bränns vid.
Under tiden som kikärterna rostas blanda ihop ingredienserna till smaksättningen. Börja med att mortla salt tillsammans med rosmarin. Tillsätt därefter olivolja, chipotle, och citronzest. Mortla ihop i ytterligare någon minut. Häll försiktigt ner kikärterna i en stor skål och häll därefter på örtoljan. Blanda ihop allt tills bönorna är jämnt täckta. Nu ska de tillbaks på plåten och in i ugnen i ytterligare 3-5 minuter, tills det börjar dofta. Rör om kikärterna, stäng av värmen och låt dem stå i ugnen i ytterligare 20 min. Plocka ut kikärterna ur ugnen och låt svalna i 1-2 minuter innan du serverar dem.


24 januari 2013

Snabblunch med grönkål & tofu


Vissa dagar har jag i princip ingen tid över varken till att laga eller äta mat. Men för att inte förvandlas till en knäckehäxa så m-å-s-t-e jag äta. Och även om måltiden både ska gå fort att tillaga och förtära så vill jag att den ska vara bra för mig.

Ett smart knep är att alltid ha färdigkokt quinoa och råris i frysen. Tillplattat i portionspåsar värmer man det på nolltid. En annan livräddare är att ha färdigkokta ägg i kylen att döva den värsta hungern med.

Min favorit snabblunch just nu är stekt grönkål, morötter och tofu tillsammans med quinoa. Allt samman toppas med en len och krämig jordnöts- och ingefärssås. Såsen håller sig i kylen i minst en vecka vilket innebär att maten blir klar på knappt fem minuter. Till Vera brukar jag steka ihop vitkål, morötter och tofu, efter att jag har stekt min mat. Idag ville hon dock äta precis samma mat som mig och till min stora förvåning gick både chilipepparn och grönkålen ner.

1 port.
några nävar färsk grönkål, vitkål eller rödkål, avsköljd
1 morot, strimlad
150 g marinerad fast tofu
1 vitlöksklyfta, finhackad
några nypor malen ingefära
chiliflakes eller finhackad färsk chilipeppar
flingsalt

Till servering:
quinoa och jordnöts- och ingefärssås

Gör så här:

Skär grönkålen i mindre bitar. Om du använder vit- eller rödkål, strimla den tunt. Värm kokosolja i en stor stekpanna och stek vitlöken och chilin tills det börjar dofta. Stek kålen, morötterna och tofun tillsammans med malen ingefära och salt i några minuter. Servera tillsammans med quinoa och jordnötssås.

23 januari 2013

En Downton Abby, tack


När mina föräldrar pensionerade sig valde de att flytta ut på landet. En ny fas i livet med vackra skogspromenader och en himla massa djur. Bland annat har de ett gäng pekingankor och sist föräldrarna var på besök fick jag en kartong med ankägg. Inget jag brukar plocka på mig i mataffären men himla lyxigt och roligt att ha hemma.

Ankägg är större än hönsägg och har en stor vacker äggula, perfekt för pochering. Skalet har en ton av grågrön. På bilden ser ni ett hönsägg till vänster och ett ankägg till höger.

I sann Downton Abbykänsla gjorde jag mackor på ett rustikt surdegsbröd med svampröra, gruyère och toppat med pocherade ankägg. En stadig lunch efter att man har vart ute och jagat fasan eller räv... Du kan enkelt göra en barnvänlig variant av mackan genom att utesluta chilin och servera smörgåsen toppat med äggröra istället.

Downton Abbysmörgås
2 port.

2 ankägg alt. hönsägg
300 g färsk svamp, valfri sort
½ dl riven gruyère eller annan stark ost
2 vitlöksklyftor, finhackade
röd chilifrukt, mängd beroende på styrka
1/2 ekologisk citron, zest och juice
en stor näve färsk persilja, grovt hackad
flingsalt och nymalen svartpeppar
2 stora skivor färskt bröd
olivolja att steka i

2 msk vitvinsvinäger
1 ½ l vatten

Gör så här:

Värm olivolja i en stor stekpanna och fräs vitlök, chili och citronzest på medelvärme i någon minut tills det doftar. Tillsätt svampen, salt och peppar. Stek ett par minuter. När svampen är färdigstekt pressa över citronjuice och rör ner färsk persilja. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Nu är det dags att pochera ägget. Koka upp vattnet och vinägern i en stor kastrull. Knäck ägget i en ramskin eller glas. När vattnet har börjat koka ta av det från plattan. Rör snabbt runt i kastrullen så att en kraftig virvel bildas. Sluta snurra runt med skeden och räkna till fem. Häll därefter ner ägget försiktigt i virveln. Låt tillagas i vattnet i ca sex minuter (tre minuter för ett hönsägg). Ta upp med hjälp av en slev och låt rinna av på hushållspapper.

Om du ska pochera flera ägg ha en kastrull med varmt (men inte kokande) vatten bredvid din andra kastrull. Pochera äggen som vanligt. Förvara de färdigpocherade äggen i vattnet tills alla äggen är klara. Ta därefter upp dem och låt rinna av på hushållspapper precis före servering.

Grilla gärna brödet med lite olivolja. Montera smörgåsen genom att fördela svampröran på brödskivorna. Toppa med riven gruyère och lägg försiktigt på ägget. Servera tillsammans med en enkel sallad.



17 januari 2013

Vanilj- & mandelkakor för stora och små


Att göra egen mandelmjölk är både gott och vansinnigt enkelt. Dessutom kostar den bara en bråkdel av vad färdiggjord gör, samtidigt som du slipper onödiga tillsatser. Nötresterna som blir över kan man antingen använda i en müsli, gör en hummus av eller varför inte kakor?
Med enbart fyra ingredienser plus en nypa salt så kan bakandet knappast bli enklare. Vera fullkomligt älskar kakorna och jag brukar mumsa i mig ett par stycken tillsammans med en stor kopp chaite med en skvätt mandelmjölk i.

Inspiration hämtat från Genas recept.
Ca 20-25 st
3 dl mandelmjölksrester
1 dl havregryn
7-8 Medjool dadlar
1 ½ tsk vaniljpulver
en nypa salt

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Mixa havregrynen tills de blir till mjöl i en matberedare eller blender. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda så att du får en deg. Lägg degen på ett ark plastfolie och rulla den till en avlång korv. Skär degen i mindre bitar och tryck till varje kakbit med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna innan du äter dem.

15 januari 2013

Matlagningskurser med mig!


Jag kan med stor glädje berätta att i mars kommer jag att hålla två endagkurser på Medborgarskolan. Den ena handlar om Nyttiga sötsaker och den andra om allt du behöver veta för att laga Hälsosam bebismat. Att laga mat tillsammans med andra och sprida matinspiration är bland det roligaste jag vet och jag hoppas på att vi blir riktigt många matglada deltagare!
För att fira detta bjuder jag er idag på nyttiga och glutenfria brownies gjorda på bönor och kokosmjöl. Jäpp, du hörde rätt - de är gjorda på bönor. Men du skulle aldrig kunna ana det på smaken. Kakorna blir saftiga och en aning mer kompakta än vanliga brownies. Chokladsmaken är fyllig och rik. Med andra ord så kan du inte klämma i dig tio stycken utan nöjer dig med kanske en eller två, vilket i min värld är en positiv sak.

Recept från GKS.
Brownies med bönor
ca 24 rutor
125 g ekologiskt smör
180 g mörk choklad, grovt hackat
3,75 dl kokta svarta bönor och kikärter
3 msk kakao
3 msk kokosmjöl alt. kokosflingor
2,5 dl pecan- eller valnötter, grovt hackade
en nypa flingsalt
3 ekologiska ägg
1,6 dl agavesirap

Gör så här:

Värm ugnen till 160° och klä en form ( ca 28x28 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme. Hacka 150 g av chokladen i mindre bitar och häll ner dem i det smälta smöret. Rör runt tills all chokladen har smält.
Mixa bönor, kakao, kokosmjöl och hälften av nötterna i en blender eller matberedare i ca två minuter. Tillsätt därefter chokladsmeten och mixa i ytterligare en minut.
I en separat skål vispa äggen porösa med en elvisp i ca tre minuter. Tillsätt agavesirapen och vispa i ytterligare en minut. Ställ undan fyra skedar av äggsmeten i ett glas och häll resten över chokladbönsmeten. Tillsätt den resterande chokladen och nötterna och rör ihop smeten med en slickepott tills allt är välblandat.
Häll smeten i formen. Droppa över den sparade äggsmeten och med hjälp av en tandpetare gör ett marmorerat mönster. Grädda i ca 30-40 minuter. Kakan kan då fortfarande vara lite lös i mitten vilket bara är bra. Den svåra biten är att låta kakan svalna h-e-l-t innan du skär upp bitar och börjar äta. Enjoy!






10 januari 2013

Morotssoppa med fetaost & cashewnötter


Jag har sneglat på recept på morotssoppa i flera månader. Igår gjorde jag äntligen slag i saken och kokade mig en. Det var Pickis enkla recept som tillslut vann mitt hjärta. Dock gjorde jag en del förändringar. Inte för att hennes recept inte verkade gott. Det verkade fantastiskt gott. Men igår var jag sugen på en annorlunda variant. Med cashewnötter och fetaost blir soppan len och krämig, men utan att blir för tung. En uppiggande och snäll soppa vilket kan behövas under denna mörka månad.

4 port.

700g morötter, skalade och skurna i bitar
1 stor alt. 2 mindre gula lökar, skurna i mindre bitar
1 liter grönsaksbuljong
1 dl naturella cashewnötter
100g fetaost
timjan
salt och nymalen svartpeppar
olivolja att steka i

Gör så här:

Värm lite olja i en stor kastrull på medelvärme. Fräs löken tillsammans med en nypa salt tills den blir genomskinlig. Tillsätt morötter, buljong, cashewnötter, timjan och peppar. Låt koka upp och sänk därefter värmen. Låt puttra i ca 20 minuter. Smula ner fetaosten och mixa soppan slät, antingen med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med timjan, salt och peppar. Häll upp i skålar och smula över lite extra fetaost. Servera tillsammans med ett rustikt bröd.



7 januari 2013

Báhn xèo


Vi brukar köpa hämtmat någon gång i veckan. Bland mina favoritställen lyser Vi viet starkast. Autentisk vietnamesisk och thailändsk mat som tillagas med stor kärlek och omsorg. Rätterna innehåller alltid mängder med färska grönsaker och dessutom är personalen alltid villig att göra vegetariska varianter av sina köttiga rätter. Mitt första möte med vietnamesiska pannkakor skedde här och vilken lycka! Tunna, frasiga rispannkakor sprängfyllda med stekt tofu och färska grönsaker. Ovanpå ringlar man en het sötsyrlig sås. Heavenly.

Här kommer min variant, grundat på ett recept ur boken Plenty. Fyllningen kan varieras efter tycke och smak men för mig är koriander, mynta och en massa krispiga grönsaker ett måste. Såsen kan göras dagen innan, liksom smeten. Då behöver du bara hacka grönsaker, steka tofu och grädda pannkakorna innan maten är klar för servering. Skippa för allt i världen inte gurkmejan i smeten. Dels så skänker den pannkakorna en nyans av guld och dessutom har kryddan antiinflammatoriska egenskaper.

2-3 port.
6 pannkakor

200g rismjöl
1 ekologiskt ägg, från frigående höns
½ tsk finsalt
1 tsk gurkmeja
400ml ekologisk kokosmjölk
lite solros- eller rapsolja

Sås:

saft från 1 lime (ca 40ml)
1 ½ msk sesamolja
1 msk rårörsocker
1 msk risvinsvinäger
1 msk söt soja (kecap manis) alt. ljus soja
2 tsk riven färsk ingefära
½ röd chili, finhackad (justera mängden chili beroende på dess styrka)
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk salt

Fyllning:
ca 300g fast tofu, rökt eller marinerad
1 stor morot, skalad
1 liten kålrabbi, skalad
4 vårlökar
2 dl färsk koriander, bara bladen
2 dl färsk mynta, bara bladen
100g mungbönsskott (ca 4 nävar)
100g enokisvamp

Gör så här:
Börja med smeten. Blanda ihop rismjöl, ägg, salt och gurkmeja i en stor skål. Tillsätt kokosmjölken långsamt under snabb vispning för att undvika klumpar. Smeten ska vara relativt tunn, som grädde. Tillsätt mer vatten eller kokosmjölk om smeten blir för tjock. (Smeten sväller när den vilar, så att du kan behöva tunna ut den innan du börjar grädda pannkakorna). Låt smeten vila.

För att göra såsen vispa ihop samtliga ingredienser. Låt dra i minst 10 minuter.

Förbered därefter grönsakerna. Skär kohlrabbin och moroten i tunna stavar, ca 5 cm långa. Riv isär svampen. Skiva vårlöken diagonalt. Plocka loss örtbladen. Skär tofun i mindre tärningar.

När du är redo att servera pannkakorna värm en stor stekpanna, ca 22 cm i diameter. Låt den inte bli rykande het. Tillsätt lite olja och häll 1/6 av smeten i mitten av pannan. Virvlar runt pannan så att smeten täcker hela botten. När undersidan har blivit gyllenbrun och sidorna knapriga vänd pannkakan och grädda den andra sidan. Stjälpa upp pannkakan och håll den varm i en ugn medan du steker de övriga.

Stek tillslut tofun snabbt i lite olja.

Lägg en varm pannkaka på varje tallriken. Lägg ett berg med grönsaker, örter och tofu på ena halvan. Ringla över sås och vik över den andra pannkakshalvan. Toppa med ytterligare några skedar sås. Enjoy!



3 januari 2013

Sedona Stew


Sedona är ett förtrollande vackert område några timmars bilfärd från Grand Canyon. New Age-människor och Yogis har vallfärdat dit i årtionden då det sägs vara rikt på vortex points. Maten som serveras är hälsofrämjande och energirik, liksom denna gryta. Efter all extravagant mat under december månad brukar detta sitta fint i januari.

Den här mustiga grytan är ypperlig vardagsmat då ingredienserna är få och den går snabbt att koka ihop. Dessutom är den ännu godare dagen efter. Vera åt en stor portion toppat med turkisk yoghurt som tonade ner hettan.

Om du har svårt att finna tiden till att koka råris kan jag tipsa om att göra ett storkok och frysa in i tillplattade portionspåsar. De tar nästan ingen plats i frysen och är enkelt att plocka fram vid behov.

3-4 port.

6 dl kokta vita bönor
¼ butternut squash, skalad, urkärnad & tärnad (ca 3 dl)
5 dl tunt skivad vitkål
1 gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
några kryddmått chipotle (rökt paprikapulver)
½ tsk paprikapulver
1 burk ekologiska krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong
4 lagerblad
salt och nymalen svartpeppar
kokosnötsolja att steka i
extra virgin olivolja att ringla över maten
2 dl råris, avsköljt

Gör så här:

Koka råriset enligt förpackning. Värm kokosnötsoljan på medelvärme i en stor kastrull. Stek löken försiktigt i några minuter tillsammans med kryddorna och en nypa salt. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Häll i alla de övriga ingredienserna förutom bönorna och låt puttra i 20-25 minuter. Rör ner bönorna. Servera grytan tillsammans med råris och ringla över lite god olivolja.