15 mars 2013

Sötpotatispannkakor

Nu var det länge sen jag hade med ett recept främst inriktat mot små barn. Anledningen är att oftast så äter Vera samma mat som jag och hennes pappa, med vissa modifikationer. Men ibland gör jag mat specifikt till henne. Pannkakor är en sådan rätt. Precis som de flesta barn så älskar Vera både att äta och steka pannkakor. Länge hade jag med rivna morötter i smeten för att på ett enkelt sätt få med grönsaker. Men resultatet blev sådär. Istället upptäckte jag att pannkakorna blev betydligt godare om jag blandade ner grönsakspuréer i smeten. Favoriten är sötpotatispannkakor som får en gyllengul nyans och fin sötma av purén. Toppat med färska blåbär, banan och keso slukar Vera sin middag.

6-8 pannkakor

1 dl sötpotatispuré
2 ekologiska ägg
1,25 dl dinkelmjöl
ca 2 dl mjölk
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
smör att steka i

Gör så här:

Börja med purén. Denna gör du genom att rosta sötpotatisen med skalet på i ca 1 timme på 200°. Gör ett stort snitt i mitten av potatisen innan du rostar den. Låt potatisen svalna, dra loss skalet och mixa slät. Tillsätt eventuellt vatten, lite i taget. Jag brukar rosta flera samtidigt och frysa in purén i mindre portioner som enkelt kan plockas fram vid behov.

Vispa ihop ägg och sötpotatispuré. Tillsätt mjöl, vaniljpulver och salt och vispa ihop. Vispa tillslut ner mjölken tills du får en slät smet. Smält lite smör i en medelvarm stekpanna och grädda på bägge sidor.

11 kommentarer:

  1. Barn eller inte, det där fick till och med mig sugen på pannkakor!

    Har jag sagt att jag tycker Vera är ett av de finaste flicknamnen man kan ha?

    SvaraRadera
  2. @ Moma: Tack snälla du. :) Än så länge är även den lilla damen nöjd med namnet även om hon själv uttalar det "Era". Mig kallar hon för "Amlis"...

    SvaraRadera
  3. Jag som lagade din sweet potato chili i veckan (heaven btw!), får nog springa mot hemköp och plocka upp en sötpotatis till tror jag. Och eventuellt kanske även ett barn till låns.. :)

    SvaraRadera
  4. Hur goda som helst! Både jag och min 1 åriga son slukade dom:-)

    SvaraRadera
  5. Låter smaskens!
    Vi har hittills snöat in på kikärtspannkakor då de smakar nästan som "vanliga" pannkisar fast de är lite nyttigare och lite mer mättande. Går snabbt att svisha en burk genom matberedaren och blanda i smeten istället för det mesta av mjölet och gör att vår Veras fredagsmys nästan alltid består av pannkakor och färska bär. Numera även lillans då hon ju blivit stor nog.
    Nästa fredag ska vi testa dessa!

    SvaraRadera
  6. Vilka fantastiska pannkakor! Det måste jag prova. Min åtta åring kommer att tycka om sådana pannkakor, säkert. Kram/ Gosia

    SvaraRadera
  7. Har precis hittat din superinspirerande blogg och gjorde dessa idag, fast med pumpapuré istället för sötpotatis eftersom det var vad som fanns i frysen. Det funkade jättebra! Tack!

    Petra

    SvaraRadera
  8. Hej och tack for en fantastiskt inspirerande blogg :)! Jag delar helt din filosofi att man bör försöka äta nyttigt och vikten av att lära sina barn att hälsosam mat är både spännande och god! De här pannkakorna har jag gjort flera ganger nu för min 3-åriga dotter absolut älskar dem! Första gången vi provade dem utbrast hon 'Mamma, de här pannkakorna är JÄTTEGODA! Vi har dem till mellanmål snarare än som huvudmåltid, och då med lite grekisk yoghurt och blåbär eller jordgubbar till - perfekt :)!

    SvaraRadera
  9. Ett tips om man har ont om tid: sötpotatisen kan bakas I mikron på bara 7-8 minuter! Jag naggar den med gaffel runt om och kör sen pa full effekt ca 3,5 min, vänder den sa undersidan ligger uppat, och kör sen ca 3,5 min till. Kolla med provsticka att den är mjuk rakt igenom, om inte så kör 1-2 minuter till.

    SvaraRadera
  10. Testade dessa idag. Fick inte till några krispiga tunnpannkakor, blev mest som bananpannkaka sådär fluffiga och saftiga. Förstår inte vad jag gjorde för fel? Kanske för tjock smet. Tror du att det funkar att frysa ner dessa?

    SvaraRadera
  11. @ Anonym: Oj då! Då kanske din sötpotatispuré var mycket tjockare än min. Hoppas att pannkakorna ändå blev goda och de går utmärkt att frysa ner.

    SvaraRadera